Het brouwproces
Water als eerste grondstof
Het begint met water. Neem genoeg water zodat de hoevellheid gemalen mout die toegevoegd wordt nog vloeibaar is. Als de massa te weinig water bevat wordt het roeren tijdens het verwarmen ten eerste moeilijk en zwaar en bestaat de kans op aanbranden

Het verwarmen in stappen / maischen

Als alle gemalen mout aan het water toegevoegd is wordt de vloeistof in stappen verwarmd. dit proces heet maischen. Afhankelijk van het recept wordt de wort in stappen verwarmd, tijdens elke stap wordt de temperatuur constant gehouden gedurende een bepaalde tijd.
Het maischen

bijvoorbeeld:
52 graden - 15 minuten
62 graden - 30 minuten
72 graden - 30 minuten
78 graden - 15 minuten
Het mailschen in stappen volgens het recept

Onze brouwerij

Het filteren met een hevelfilter

Om de vloeistof van de bostel te scheiden wordt hier gebruik gemaakt van een hevelfilter. Ook kan dit gedaan worden met twee emmers waarvan de bovenste zonder bodem in de onderste emmer gedrukt wordt met daartussen een stuk horregaas. De onderste emmer moet dan voorzien zijn van een aftap kraan
Een hevefilter bestaat uit een gebogen ronde buis met aan de onderkant inkepingen of gaten van een paar milimeter doorsnede. Een slijgbuis is verbonden met de gebogen buis en is voorzien van een slang. Door middel van aanzuigen kan de vloeistof over de rand gezogen worden en volgens de wet van de communicerende vaten afgetapt worden. De afgetapte vloeistof is in het begin erg troebel, de vliezen van de gemalen mout vormen een natuurlijk filter. Na het aftappen en terug gieten in de vloeistof zal deze steeds meer helder worden. Als deze helder is kan deze in een andere ketel gegeoten worden om te koken.
Het koken met de Hop

Het overhevelen na het koken
Als laatste wordt met een koelspiraal de temperatuur van de wort zo snel mogelijk tot 20 graden celcius terug gebracht, waarna de eerste open gisting na toevoeging van de gist kan plaats vinden.